De Spotlight eindejaarsspecial: de ontdekking van het jaar 2015

De laatste dagen van het jaar 2015 zijn ingegaan. In de muziekwereld betekent dat maar 1 ding: de lijstjes mogen weer ingevuld worden. Wie maakte het beste album, wie de beste single en wie werd de artiest van 2015? Zo veel vragen die binnen nu en 1 week bekend worden. Op De Spotlight nemen we onze 9 beste albums van 2015 met je door, op 1e kerstdag zijn we aanbeland bij #7!

Een jaar als deze brengt heel veel ontdekkingen met zich mee. Courtney Barnett is één van die ontdekkingen. Ze bracht dit jaar haar debuutplaat Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit uit en scoorde waanzinnig hoor in bijna elk magazine; 5 sterren van The Guardian, 4,5 van Rolling Stone, ga zo maar door. Courtney Barnett gooide in 2013 al hoge ogen met het nummer History Eraser. Na een zeer succesvol jaar kunnen we wel stellen dat Courtney Barnett zich ontpopt heeft tot een ware ster, mét een persoonlijkheid.

Courtney Barnett - Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
Courtney veroverde 2015 met Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit.

Pedestrian At Best, Elevator Operator, Depreston of Nobody Really Cares If You Go To The Party. Stuk voor stuk kwaliteitsnummers die te vinden zijn op Courtney Barnett’s album van dit jaar. De Australische singer/songwriter, die je meer rockchick kan noemen, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Ze scoorde met haar debuutalbum maarliefst 4x een #1 positie in Amerika, en bereikte in haar thuisland de 4e plaats in de charts. Ook in Nederland verging het dit jaar goed voor Barnett. Ze werd 26e in de MegaCharts en trad op tijdens het Lowlands festival. Ze is al bevestigd voor Down The Rabbit Hole 2016 en dat belooft dat ook, met andere namen als Ty Segall en The National, binnen een mum van tijd uitverkocht te zijn.

Courtney Barnett op Lowlands
Courtney Barnett speelde in augustus op Lowlands.

Wat maakt die indie-rock van Barnett dan zo speciaal? Allereerst zijn het de bizarre teksten die geregeld de revue passeren. Neem Depreston, Courtney’s zoektocht naar een nieuwe woning wordt uitvoerig beschreven in het meest deprimerende nummer van dit jaar (hoeft niet negatief opgevat te worden). ‘’It’s got a lovely garden, a garage for two cars to park in. Or a lot of room for storage if you’ve just got one’’. Dit is slechts een strofe van de hilarische teksten die Barnett schrijft. Toch dringt Barnett pas echt tot je door als je het live meemaakt. Wij stonden in de redelijk gevulde India op Lowlands en zagen Barnett het podium en de tent veroveren. Wat een performance. De vage maar o-zo goede intro’s worden vervolgd door geweldige solo’s en afgesloten met een bak geweld om U tegen te zeggen. Echt kippenvel ontstaat er tijdens Pedestrian At Best, wat we bestempelen als het nummer van het jaar. Courtney Barnett is dé revelatie van 2015, niets meer en niets minder.

Courtney Barnett eindigt, ondanks de lovende recensies, op plaats 7 in onze album Top 9. De #6 in onze lijst vind je morgen, op 2e kerstdag, op www.despotlight.nl!

Lees hier deel 1 van onze eindejaarsspecial.

Lees hier deel 2 van onze eindejaarsspecial.

Luister en kijk hier naar Courtney’s zoektocht naar een nieuwe woning in een achterstandsbuurt, oftwel: Depreston.

Luister en kijk hier naar ons nummer van het jaar: Pedestrian At Best.

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s