Hoe Creeper de meest bloedstollende band van zijn generatie werd

We sluiten de week in stijl af met het zevende artikel van deze week. Ik luisterde gisteren naar het debuutalbum van Blaenavon, That’s Your Lot, maar vandaag staat er een ietwat stevigere band op het programma: Creeper. Debuutalbum Eternity, In Your Arms verscheen de 24e van maart op de markt en kreeg al veel lovende recensies door Britse magazines en blogs. Tijd dat ook Hoornsch fameuze muziekblog De Spotlight aandacht besteedt aan dit meesterwerkje.

Creeper uit Southampton. VLNR: Oliver Burdett, Hannah Greenwood, Dan Bratton, Will Gould, Ian Miles en Sean Scott.

Heel, héél lang geleden (lees: 22 februari 2016) was daar plotseling Black Mass op dit blog. Een bijzonder, alternatief en opzwepend nummer van een band die me op dat moment nog niet veel zegt: Creeper. Direct valt op dat de band, die een soort gothic-rock uitstraalt, een band is om in de gaten te houden. Niet per se omdat ze nu zeldzaam goede muziek maakt, maar vooral omdat het ‘even wat anders’ is. Ruim een jaar later is daar het debuutalbum van de band die in thuisland Engeland flink opgehemeld is. Een Wikipedia-pagina en een heuse eigen fanbase met de naam ‘Creepercult’ later is het zestal, onder leiding van zanger Will Gould, niet meer weg te denken uit de zogeheten ‘horrorpunk’-scene. Het randje punk van AFI en Frank Carter maar ook vooral het portie glamrock in de categorie The Struts en soms zelfs Bowie. Eternity, In Your Arms is een baanbrekend debuutalbum.

Black Rain, de opener van het album, werd door BBC Radio 1 al toegevoegd aan haar playlist. Het is de perfecte openingstrack. Het rustige begin waarin toetseniste Hannah Greenwood het onderwerp van het album aan je voorstelt is van levensbelang voor de rest van het album. ‘’To return is a promise I can’t make’’. Een opvallende zin. Deze zin komt voort uit de fascinatie voor James Scythe, een fictieve figuur die, volgens de band, verdwenen is. Er gaat een hele storyline aan vooraf. Nadat Creeper opgetreden heeft op het Reading en Leeds Festival in 2016, plaatst het Twitteraccount van de band slechts afbeeldingen van witte ruis. Vlak hierna verdwijnen alle persoonlijke accounts van de bandleden. Voordat Creeper haar derde EP The Stranger uitbracht werd deze als het ware gepromoot via een, in thuisbasis Southampton-gehuisvest, telefoonnummer. Dit telefoonnummer werd dit maal opnieuw in gebruik genomen door middel van een speciaal voicemailbericht. Het bericht bevatte een link naar een website die ‘de verdwijning van James Scythe’ in kaart bracht. Deze boodschap had weer referenties naar EP The Stranger. Niet veel later, in oktober van dat jaar, wordt debuutalbum Eternity, In Your Arms aangekondigd. Een album dat, volgens Will Gould, niet over jong zijn of over gebroken harten gaat maar over overgang, verlies en leeftijd. ‘’Niet alleen het verlies van leven, maar ook over het verlies van jezelf. Stukjes van de persoon die we ooit waren.’’ De inspiratie voor Eternity, In Your Arms bleek geboren.

Dit alles valt terug te vinden. Niet alleen in de lyrics van alle tracks op het album, maar ook in de video-trilogie op het internet. Het volledige verhaal van James Scythe, de hoofdrolspeler van Eternity, In Your Arms die hier The Stranger (referentie naar die EP, weet je nog) blijkt te zijn, valt te aanschouwen in de video’s voor (in chronologische volgorde) Hiding With Boys, Black Rain en, tot slot, Misery. Onderaan dit artikel vind je deze video’s.

Creeper’s debuutalbum: Eternity, In Your Arms met op de voorgrond ‘The Stranger’ James Scythe.

Zo. Tot zo ver de bijzondere en unieke gedachte achter het debuutalbum van de Britse band. Tijd om te luisteren naar de muziek. Er staan een aantal parels op dit album. Bovenal is opener Black Rain, mijn persoonlijke favoriet, steengoed. Poison Pens laat horen dat Creeper een punkband met potentie is. Een heerlijk stevige track die doet denken aan, op zijn tijd, muziek van Bad Religion. De opvallende stem van zanger Gould valt perfect op zijn plaats in de elf nummers op het album en bij nummers Suzanne en Down Below hoor je nog maar eens goed wat een speciaal geluid de frontman kan produceren. Eternity, In Your Arms is een heerlijk afwisselend album. Met de achterliggende gedachte in het achterhoofd is er geen mogelijkheid dat de debuutplaat zal vervelen, zelfs niet tijdens rustigere ballades Misery en nummer acht Crickets, welke overigens volledig gezongen is door Greenwood. Toch heeft Creeper natuurlijk wel een kleine status hoog te houden. Als men horror/gothicpunk verwacht, moet je dat ook brengen. Dat lukt zeker. Over de helft van het album komt daar plotseling Room 309 in een perfecte overgang met Down Below. Bijna drie minuten lang duurt de track die sterk doet denken aan de stevigere variant van ieder ander skaterpunk-bandje.

Langzaamaan wordt het wel duidelijk waarom het grootst verkopende wekelijkse rockmagazine, Kerrang!, zo lyrisch is over Creeper. Kerrang!, het best verkopende Britse tijdschrift van het jaar 2000, plaatste al meerdere artikelen over de band en wijdde zelfs een volledige cover aan Creeper. Kerrang! noemde Creeper ‘’The band that will change everything!’’ en nomineerde ze in 2016 voor Beste Britse Nieuwkomer. De prijs die Creeper vervolgens ook in ontvangst mocht nemen. Creeper werd overigens ook nog geselecteerd voor de Golden Gods Award van het Britse tijdschrift Metal Hammer in de categorie Beste Nieuwe Band. Ook deze prijs werd in de wacht gesleept.

Fascinerend. Dat is alles wat ik kan zeggen. Superlatieven schieten mij te kort. Ik ben gefascineerd door de Britse band. Een excentriek verhaal, een excellent debuutalbum: wat kan ik nog meer zeggen. Creeper’s Eternity, In Your Arms zal, met recht, hoog bovenaan mijn eindlijst torenen. Er zijn nog talloze verhalen te ontdekken luisterend naar de muziek van Creeper. Ik geef je maar al te graag de gelegenheid om deze verhalen rustig, op een vrije avond of nacht, op te zoeken. Kerrang! had gelijk: Creeper is dé band die alles in zijn genre zal veranderen.

Bekijk hieronder de trilogie: Hiding With Boys…

…Black Rain…

…en Misery.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s