I don’t give a fuck about vroegtijdige concertverlaters

Sofi Tukker
Paradiso Noord (Tolhuistuin)
02 februari 2018, 20:00 uur

Binnen no-time verkochten ze de kleine zaal van Paradiso uit waarna het concert verplaatst werd naar Paradiso Noord: Sofi Tukker. Niet gek; de kaartjes kostten slechts tien euro, wat ervoor zorgde dat een groot aantal mensen dus te laat was om een kaartje voor deze Amerikaanse dansmachine op de kop te tikken. Godzijdank was ik wel op tijd en kon ik dit jaar voor het eerst een concert kijken in de Tolhuistuin. Het duo Sophie Hawley-Weld en Tucker Halpern werd afgelopen jaar in een mum van tijd bekend met single Drinkee, samen met Awoo en Moon Tattoo het grootste succes van debuut-EP Soft Animals uit 2016. Een debuutalbum is er nog niet maar singles Johny, Fuck They, Best Friend en Energia trokken al meerdere malen positief mijn aandacht waardoor ik niet kan wachten tot het eerste album verschijnt. Vol energie kijk ik dan ook uit naar dit concert.

Het duurt wel even voordat het begint, maar dat komt ook omdat we eigenlijk veel te vroeg bij de Tolhuistuin zijn. Waarom weten we zelf ook niet. We staan zelfs nog eventjes in de rij te wachten voordat de zaal open gaat, maar het voordeel is dat het nu in ieder geval nog wel lekker rustig is bij de bar. Voorafgaand aan het optreden van Sofi Tukker zullen we maar liefst twee voorprogramma’s voorgeschoteld krijgen: TRIGGRD en een DJ in de vorm van LP Giobbi. Eerstgenoemde is de Engelse/Zuid-Afrikaanse band van Charlie Barker en Arabella Latham en al vanaf de allereerste toon wordt duidelijk dat TRIGGRD erg goed geluisterd heeft naar Sofi Tukker. Talloze vergelijkbare tracks passeren de set en het is dan ook een vrij logische keuze dat deze twee dames mee op tour zijn. TRIGGRD speelt een leuke set in een nog rustige Tolhuistuin: de term ‘opwarmertje’ komt uitstekend tot zijn recht. Het internationale publiek veert nog niet op wanneer het duo ‘’Amsterdam!’’ roept of tot een hoogtepunt telt maar aan het einde van de set komt er gelukkig al iets meer leven in de toeschouwers. Een grappig moment is er nog bij het één na laatste nummer van TRIGGRD. De tourmanager wordt op het podium geroepen om een moppie bas te spelen. Waar de dames in een unieke TRIGGRD-onesie op het podium staan, neemt de tourmanager achteraan het toneel plaats in zijn dagelijkse kloffie.

Kort na het einde van de set van TRIGGRD neemt LP Giobbi plaats op het podium. De acts zijn slim kort na elkaar geprogrammeerd zodat de zaal bijna geen moment zijn concentratie en enthousiasme verliest. DJ LP Giobbi is een Amerikaanse dame die ook deze hele tour mee op pad is met Sofi Tukker. Er valt wat te zeggen over haar stijl. Positief: ze draait lekker, de zaal houdt ervan en het werkt goed. Negatief: ze trekt geregeld de aandacht met haar opvallende bewegingen, uitdrukkingen op haar gezicht en uit-de-maat-danspasjes. Nu is dat op zich niet erg, maar ik erger me er om de een of andere reden mateloos aan. Ik dans graag op de muziek, alleen wel met mijn rug naar het podium. Ze doet in ieder geval waarvoor ze gekomen is en dat doet ze prima. Meer woorden hoeven we hier niet aan vuil te maken.

Nog geen vijf minuten na de laatste track van onze uiterst interessante DJ worden de lichten gedimd, klinkt het gejuich vanuit het publiek en betreden Tucker en Sophie het podium. Nog volledig in de danssferen wordt de set geopend en is het feest losgebarsten. Er wordt veel gedanst, gejuicht en vrolijkheid vult de zaal, maar na een nummer of vijf kijk ik wat verbaasd naar mij twee kompanen. Het lijkt steeds rustiger te worden in de zaal, van het balkon tot vooraan het podium. Wij snappen er niet zo veel van. Hoewel we ons af en toe afvragen wat wél en wat níet live is, doet het er niets aan af dat het superleuk is. Ex-basketballer Tucker staat, in zijn geruite panty en broek, voor een soort klein mixpaneeltje, Sophie bespeelt in een spierwitte outfit de gitaar. Op de achtergrond staat een soort kleurrijke palmboom, daaraan hangen een aantal kleine vierkante blokken met tekeningen van gekleurde giraffen erop. Aan het begin van de avond vragen wat ons nog af wat dit in vredesnaam is maar onze vraag wordt al snel beantwoord: het blijken elektrische drums te zijn. Tucker en Sophie slaan afwisselend met een drumstok in de hand tegen de blokken die ieder nummer een andere klank hebben.

De twee bandleden hebben het minstens zo erg naar hun zin als dat wij het hebben. Er wordt heel veel gelachen en ook Sophie en Tucker dansen lekker mee. Tijdens Awoo wordt er een vriendin van de twee het podium opgeholpen die het ‘typische’ Awoo-dansje mag dansen en onder luid gejuich wordt Johny ingeluid. Leuke verrassing in de set is het bijna porno-achtige, nog niet uitgebrachte nummer Batshit Crazy. Tucker speelt op sommige tracks al de hoofdrol met zijn diepe, lage stem en tijdens Batshit Crazy komt dit heerlijk tot zijn recht. Na Greed, de anti-Trump track van Sofi Tukker, vervolgen nog de singles van de Soft Animals EP en de overige, losse singles die de band de afgelopen jaren heeft uitgebracht. De set wordt afgesloten met mijn persoonlijke favoriet Fuck They, maar uiteraard ontbreekt er nog één track: Drinkee. De welbekende, grote Portugees/Engelse hit is het laatste nummer van de toegift (verrassend) en nog één keer laat het publiek zich gaan. De vrij forse Portugese/Braziliaanse gemeenschap die vanavond aanwezig blijft uiteraard plakken totdat de laatste klanken zich voltrokken hebben. Toch vind ik het heel opvallend dat, nog geen minuut na het laatste nummer, de Tolhuistuin al voor driekwart leeg is gelopen. Het roept veel vraagtekens bij me op. Ikzelf vond het namelijk genieten. De muziek was goed, de band was vrolijk: in principe leek alles te kloppen. Wat zorgde er dan voor dat het publiek, wat werkelijk waar één van de meest gevarieerde is die ik ooit gezien heb, de zaal zo snel en soms al voortijdig verliet? Ik drink nog een biertje na in het café en neem deze vragen mee naar huis. Ik ben blij dat ik er in ieder geval wél van heb genoten. En die mensen die wegliepen? I don’t give a fuck about they.

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s