Foutloze avond voor EKKO en All Tvvins

All Tvvins
EKKO Utrecht
03 maart, 21:30 uur

Vorige week woensdag was ik voor het eerst in de Amsterdamse Sugarfactory. Een poppodium waar ik naar uit had gekeken maar wat bijzonder tegenviel. De zaal scoorde een hoop negatieve punten en zal hoogstwaarschijnlijk niet hoog eindigen in het Podiumtour-eindklassement. Met een lichte bittere smaak maak ik me op voor mijn volgende avontuur: All Tvvins in EKKO, Utrecht. Een zien of die nare ervaring weggespoeld kan worden.

Al vroeg op de avond bevind ik me in de trein op weg naar het midden van ons land. In mijn concertcarrière ben ik enkel in TivoliVredenburg en Tivoli de Helling geweest als het op de poppodia van Utrecht aankomt. Wel staat EKKO al geruime tijd op mijn verlanglijstje. Ik heb meerdere positieve verhalen over de zaal gehoord en ben dan, enthousiast als altijd, klaar voor een fijne avond. Maar ja, sinds mijn Sugarfactory-avontuur durf ik de lat niet al te hoog te leggen. Wel weet ik dat de muziek me vanavond sowieso vrolijk moet stemmen: ik heb All Tvvins namelijk al eens op zien treden in de kleine zaal van Paradiso (september 2016, red.) en weet dus al enigszins wat ik kan verwachten.

Vrijdag verscheen er in het evenement op Facebook een berichtje dat voorprogramma DAY_S het optreden moest laten schieten vanwege de storm die over Groot-Brittannië woedde. Jammer, maar helaas. Niets aan te doen. Tijd van aanvang van het concert is in ieder geval niet veranderd dus dat scheelt. Toch? Niet dus. Om stipt acht uur ’s avonds lopen we de entree van EKKO binnen en zien we een uitgeknipt A4’tje hangen met daarop de tekst ‘’All Tvvins, aanvang 21:30’’. Dat is andere koek. De kassadame weet ons netjes uit te leggen wat er gaande is en waarom het concert pas over anderhalf uur begint. Een kleine domper, maar zo erg is het natuurlijk ook weer niet. We besluiten het centrum van Utrecht in te lopen en nog even een warm koffietje te drinken om wat tijd te doden.

Nadat we onszelf volgegooid hebben met een klein portie cafeïne lopen we terug naar de zaal, midden in een woonwijk aan een gracht in het Utrechtse. Pittoresker kan bijna niet. Het aangezicht van de zaal is prachtig en als er geen Jupiler-uithangbord buiten zou hangen had je niet eens geweten dat EKKO hier gehuisvest is. De vriendelijke jongedame achter de kassa begroet ons opnieuw en de avond loopt, ondanks onze onverwachte wachttijd, erg voorspoedig. Binnen in EKKO bevindt zich nog een klein eetcafé wat er minstens zo knus uitziet als een avondje eten met vrienden in je eigen huiskamer. Twee smalle trappetjes verder komen we bij de garderobe. De mix van grachtenpand met studentenhuis is uitmuntend gecombineerd en nadat we vriendelijk begroet worden door de twee heren van de garderobe is er voor alsnog nog geen enkele reden om ontevreden te zijn. We vermaken ons nú al uitstekend.

Terug de krakende trap af kunnen we dan eindelijk de zaal in. Of nou, de zaal: we komen eerst nog langs, wederom, een klein cafeetje. Ik heb het niet vaak over de inrichting van de poppodia waar ik kom maar in het geval van EKKO moet ik toch echt even de loftrompet steken. Waar de oude stijl bij binnenkomst me al uitstekend bevalt ziet ook het moderne gedeelte van het podium er enorm leuk uit. Het kleine café waar we ons momenteel bevinden ziet er enorm gezellig uit en het is hier ook al aardig bedrijvig. De All Tvvins-merch is naast de bar geplaatst en zo is alles in deze kleine ruimte zeer praktisch weggewerkt. Het is hier leuk. Heel leuk, zelfs. Maar ja, zoals ik onderhand wel gewend ben kunnen er nog heel veel factoren voor een negatieve ervaring zorgen. Zo heb ik nog steeds wat vragen onbeantwoord: is de zaal leuk? Zit het publiek mee? Speelt de band goed?

Een klein kwartiertje later kan ik op alle drie volmondig ‘ja’ antwoorden. De zaal is breed, niet zo diep, er is ruimte voor een man of 300 en met wat kleine verhogingen aan de zijkanten van de zaal wordt iedereen een uitstekend zicht geboden. Achterin de zaal draait een DJ en is er ruimte voor een klein barretje (met leuk, vriendelijk personeel natuurlijk) en ook is het podium zelf op een zeer prettige hoogte. Het publiek vanavond is heerlijk gevarieerd; zo zien we mensen van onze leeftijd (om en nabij de 20 jaar) maar ook een vader en moeder (bron?) met hun zoon van een jaar of 11 (bron?). Iedereen, maar écht iedereen, heeft het uitstekend naar zijn zin vanavond. Er wordt vanaf de eerste klanken gedanst en meegezongen, vrolijke gezichten vullen de zaal en ook wij kunnen onze voeten niet stil laten staan. All Tvvins zelf speelt een prima set. Een set die veel doet denken aan die we eerder zagen in Amsterdam, maar dat is best wel logisch aangezien All Tvvins nog steeds enkel debuutalbum llVV uitheeft en pas recentelijk met een aantal nieuwe singles op de proppen kwam. Ze hebben overigens voor een slimme tactiek gekozen. Waar de meeste bands het nieuwe werk in de mix gooien met de oude tracks speelt All Tvvins eerst een hoop ‘oud’ werk en pas daarna kondigt zanger Conor Adams aan dat ze nieuw werk gaan spelen van het komende album, te beginnen met Hell of A Party. Ik kan u vertellen dat ik gisteravond een hele fijne voorbode voor dat tweede avond heb meegekregen. Een aanstekelijke – ik zou het bijna een ‘typische’ All Tvvins-track willen noemen – electro-popsong met wederom een hoop potentie. Na wat ander nieuw werk (waaronder singles Crash en Anything) sluit de band af met ‘hit’ Darkest Ocean. Nog één keer laat het publiek zich van zijn beste kant zien en onder luid gejuich verlaat All Tvvins het podium.

Wij verlaten onder luid gejuich de zaal want wat een superleuke avond was dit. Nadat we naar de genderneutrale wc zijn geweest (eerste tijdens mijn Podiumtour) halen we de jassen op en worden we zelfs nog op een compliment getrakteerd door een voorbijgaande bezoeker. Zou je bijna vergeten dat ik zowaar nog een gratis biertje heb gekregen van een andere bezoeker die er eentje overhad. We vinden het eigenlijk een beetje jammer dat we wegmoeten. Alles aan EKKO is leuk: de zaal, de inrichting, het publiek, de band en, wat je bijna zal vergeten: het personeel. Een verademing in vergelijking met de voornamelijk chagrijnige personeelsleden van de Sugarfactory, dat zijn de jonge medewerkers, volgens mij voornamelijk Utrechtse studenten, die ons keurig vriendelijk wegwijs maken in EKKO. Ik heb al snel een oordeel geveld over de zaal en vertel dat EKKO de absolute nummer één is van deze volledige Podiumtour tot nu toe. Ik kan geen enkel minpunt voor de Utrechtse zaal opnoemen. Oh ja, voordat ik het vergeet: de bierprijs. Twee euro en zestig cent voor exact dezelfde hoeveelheid als waar ik in een hoop podia in Amsterdam bijna een vierde meer voor moet betalen. Zó hoort het. Thank You.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s