Het bandje dat al overleden was voordat ik het aan je voorstelde

Sinds oktober 2015 zijn meer dan 350 bands en artiesten de revue gepasseerd in de rubrieken Discover Weekly en Vers Gespot. Heeft onze promotie een beetje geholpen? Zijn de sterren van de toekomst al veranderd in de sterren van nu? Kortom: hoe staat het ervoor met de hoofdrolspelers van het langstlopende item van De Spotlight? In Blik Terug nemen we een duik in het archief van onze maandagrubriek en kijken we wat er geworden is van onze helden.

Eerlijk gezegd was ik al een beetje laat toen ik in november 2015 Delphic behandelde in de zesde aflevering van Discover Weekly. Destijds was ik nog een jonge, onwetende schrijver die vooral gecharmeerd was door de titel van de track die ik je liet horen: Ppp. ‘’Een opvallende titel voor een opvallende band.’’ Ik denk dat ik weinig zinnen heb geschreven in mijn carrière als blogger die nietszeggender zijn dan deze. Maar goed, het gaat om de muziek natuurlijk. Ppp (door de band zelf uitgesproken als ‘’p’s, perfect p’s’’, geen idee wat dit eigenlijk voor betekenis heeft) is best een catchy electro-poptrack, wat neigend richting alternatieve dance, maar op deze zesde april van 2018 moet ik toch concluderen dat Delphic me nooit echt meer heeft kunnen boeien dan die track met die gekke titel.

Afbeeldingsresultaat voor delphic
Photo via https://myspace.com/delphic

In Blik Terug gaat het om het succes van de band nú, een poos nadat ik ze voor het eerst op dit blog behandeld heb. In het geval van Delphic was ik in 2015 echter wat achtergrondinformatie vergeten. Ja, ze hadden al in het voorprogramma van o.a. Bloc Party gestaan, maar dat Delphic al sinds 2007 bezig is en dat ze al in 2010 werden geprezen op de longlist van de BBC Sound Of…-playlist en hierop uiteindelijk zelfs derde werden had ik ook wel even mogen vermelden. Om een vergelijking te maken: dat zou betekenen dat ik morgen dé ontdekking van het moment aan je voorstel en vervolgens een enorm artikel over, pak hem beet, Empire Of The Sun schrijf. Da’s een beetje laat, vind je niet? Maar om mezelf te verdedigen: Delphic kende in ons land nog niet echt succes en van een internationaal hitje was ook niet echt te spreken. Laten we het erop houden dat deze ontdekking op het randje was.

Het komt er in ieder geval op neer dat Delphic al een poos bezig is. Al elf jaar, om precies te zijn. De band zal dan ook misschien niet zo gretig meer op zoek zijn naar dat hitje en de ruimte tussen de albums zal best wat langer kunnen zijn. Of nou ja, albums. Het meest ‘recente’ album van Delphic, Collections, verscheen op 28 januari van het jaar 2013 en de laatste single, Baiya, verscheen van datzelfde album in datzelfde jaar. Als ik op 16 november 2015 had geweten dat ik vandaag een Blik Terug-aflevering zou schrijven over Delphic had ik misschien toch nog maar eens achter mijn oren gekrabd.

Afbeeldingsresultaat voor delphic get familiar
Delphic’s laatste werk was deze verdwaalde EP, Get Familiar, met o.a. single Ppp erop.

Tja, zo blijft er natuurlijk niet zo veel over om te bespreken hier. Een nagenoeg overleden band, de laatste Tweet van de band komt uit 2016 (nog wel een Retweet uit januari 2017), het laatste materiaal komt uit 2014 (een verdwaalde EP) en naar het schijnt zijn verschillende bandleden ondertussen met solo-projecten bezig. Het is een beetje treurig allemaal. Laten we voor de volledigheid toch even de volgende, wekelijks terugkerende vragen beantwoorden.

  • Is er een hit gescoord? Nee
  • Is er een bijna-hit gescoord? Nope
  • Is er een leuke, notabele featuring? Ook niet
  • Zit iets van dit alles er überhaupt nog aan te komen? Zit er niet in
  • Blijven de verwachtingen hooggespannen? Nah

Met de kennis van nu is een derde plaats op de BBC Sound Of…-lijst van 2010 ook wel erg hoog gegrepen. Delphic’s bekendste track op Spotify heeft 2,6 miljoen plays en ook de rest van het materiaal van de band scoort niet echt fantastisch online. Het enige wat we kunnen doen is naar het oude materiaal van Delphic luisteren en zo alsnog proberen nieuwe muziek te ontdekken want Delphic zal door dit alles bij veel mensen nog steeds een onbekende naam zijn. Misschien dat deze 9e Blik Terug dan gewoon de 6e Discover Weekly 2.0 is. Laten we het daar maar op houden.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s