Black Foxxes verrast op goedkoop avondje rock

Black Foxxes + Bloody Knees + Drones
Melkweg Amsterdam
11 april 2018, 19:30 uur

Op een koele maar niet koude lentedag in april staat er weer eens een leuk programma in mijn agenda gemarkeerd. Black Foxxes, het Britse bandje bekend van de 59e Vers Gespot, speelt in de Upstairs van de Melkweg. De zaal waar ik nu al voor de zoveelste keer in korte tijd ben. Tijd voor een feestje! Met maar liefst twee voorprogramma’s op de planning zal het er vanavond stevig aan toegaan. Ik verwacht veel herrie, bier en eventueel wat moshpits.

Het begint in ieder geval rustig. De opening van de avond staat gepland om half acht en dus bevinden wij ons ook om half acht in de zaal. Vanavond staan er dus drie bands op het programma: Drones, een punkrockbandje uit de UK, Bloody Knees, alternatieve rock uit de UK en tot slot natuurlijk Black Foxxes, rock uit – u raadt het al – de UK. We zijn één van de weinigen die daadwerkelijk hebben besloten om al voor aanvang van de eerste support-act in de zaal te zijn. Zeg: wij zijn één van de dertig in de zaal. Ik vertel direct mijn ervaringen met rustige concerten, zoals bij Elephant Stone in Leiden, afgelopen september, en ben al een beetje bang voor een soortgelijk scenario. Hopen dat het in de Upstairs snel volloopt.

Afbeeldingsresultaat voor drones band uk
Photo via https://www.lockjawrecords.co.uk/portfolioentry/drones/

Dat gebeurt nog niet tijdens het optreden van Drones, al zal het niet aan de band zelf hebben gelegen. We openen de avond met een stevige White Dog Suicide meets Blink-182 mix en dat gaat er op den duur vrij stevig aan toe. Of nou, het dendert eigenlijk de volledige set wel lekker door. De vocalen van zangeres Lois McDougall over politieke issues worden fanatiek door de microfoon geschreeuwd en het publiek begint langzaam een beetje de hoofden heen en weer te schudden. Direct vanaf het begin is duidelijk dat we niet op de meest logische plek gepositioneerd zijn, iets wat we ook aan het einde van de set merken aan de rechterzijde van ons gehoor. Ai. Zo maar even het midden van de zaal opzoeken. Al met al is het zonde dat het zo rustig is bij Drones. De vijf Britten hadden een groter publiek verdiend en met hun stevige set had het zeker niet ondenkbaar geweest dat ze vanavond een hoop nieuwe fans zouden hebben gemaakt. Ik vind het dan ook een beetje sneu dat ik gitarist Rob King achteraf een beetje verdwaasd in zijn eentje bij de merchandise zie staan.

foto van BLOODY KNEES.
Photo via https://www.facebook.com/bloodyknees

Na een biertje in het kleine Melkweg-cafeetje naast de Upstairs gedronken te hebben lopen we in rap tempo terug naar de zaal waar Bloody Knees inmiddels is begonnen met spelen. Godzijdank is het al een stuk drukker geworden in de zaal. We hebben onszelf naar het midden gesleept zodat we dit maal niet doof zouden worden maar de sound van Bloody Knees is een stuk minder hard dan dat van Drones. Bloody Knees is The Amazons meets Creeper, al een stuk minder punk dan Drones. De band speelt vanavond pas zijn allereerste show buiten de UK en dus kunt u zich wel voorstellen dat we hier met een aantal jonge knapen te maken hebben. Afgelopen vrijdag is alle apparatuur van Bloody Knees gestolen en dus spelen ze vanavond met enkel en alleen geleende spullen. De band heeft momenteel, tot hun eigen verdriet, een GoFundMe lopen waarop men ze kan helpen weer wat geld bij elkaar te krijgen. Het is een verdrietig verhaal, maar gelukkig klinkt de muziek er absoluut niet minder om. Waar we aan het begin van de avond nog keihard wakker werden geschud leiden de vier leden van Bloody Knees ons weer iets meer richting de headliner van de avond. Sterke rocksongs met een softe touch van pop erdoorheen: Bloody Knees is best wel prima.

Afbeeldingsresultaat voor black foxxes
Photo via https://www.melkweg.nl/nl/agenda/black-foxxes-11-04-2018/

Wederom een biertje verder lopen we weer terug richting de zaal waar hoofdact Black Foxxes op het punt van beginnen staat. Tot onze geruststelling is de zaal onderhand zo goed als vol. Geen Leidse taferelen dus. Fijn. Black Foxxes ken ik vooral van debuutalbum I’m Not Well uit 2016; single Husk is één van mijn favoriete rocktracks van de afgelopen tijd. Recentelijk bracht Black Foxxes haar tweede album uit: Reiði, het IJslandse woord voor het Engelse rage. Ik hoop op veel snelle, stevige tracks vanavond. Lekker hard, geen gezeik. Tot mijn verbazing is de set van Black Foxxes verrassend afwisselend. We worden getrakteerd op lange, Dead Confederate-achtige nummers en eigenlijk niet echt op wat ik verwacht had. Of dat erg is? Allesbehalve. Black Foxxes is niet zo zeer het meest interessante en toffe concert ooit maar de Britten dingen toch wel zeker een plaats af in mijn top 25 beste concerten, kwalitatief gezien. Retestrak, loepzuiver en simpelweg erg goed.

Aangezien ik niet volledig bekend ben met al het Black Foxxes-werk besluit ik mezelf niet vooraan te nestelen, ik denk dat er genoeg mensen zijn die meer behoefte hebben aan een plaatjes bij het podium. De afwisselende set biedt alles op het gebied van lange rock, hoge kwaliteit poprock en donkere alternatieve rock. Ik moet echter tot de toegift wachten voordat mijn persoonlijke favoriet langskomt. Enigszins merkwaardig is dat ik Husk niet het beste nummer van de set vind. Hoewel ik euforisch ben dat Black Foxxes’ bekendste track gespeeld wordt zou ik het vanavond niet als absoluut visitekaartje zien. De band heeft me verrast met hun opvallende, wisselende maar uitstekende set. Aan het eind van deze avond heb ik sowieso niet klagen: drie goede bandjes voor maar 14 euro. En dan al die mensen die zo’n hekel hebben aan voorprogramma’s. Pff. Heb ik nu toch maar weer twee goede, nieuwe bands live gezien.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s