Airways is tot grote dingen in staat

Sinds oktober 2015 zijn meer dan 350 bands en artiesten de revue gepasseerd in de rubrieken Discover Weekly en Vers Gespot. Heeft onze promotie een beetje geholpen? Zijn de sterren van de toekomst al veranderd in de sterren van nu? Kortom: hoe staat het ervoor met de hoofdrolspelers van het langstlopende item van De Spotlight? In Blik Terug nemen we een duik in het archief van onze maandagrubriek en kijken we wat er geworden is van onze helden.

Afbeeldingsresultaat voor airways starting to spin
Airways uit Peterborough. [photo via http://www.idea1.org.uk/event/airways-present-starting-to-spin-ep-release-show/%5D
Het gaat goed met de band van deze week. Ik neem je mee terug naar de allereerste keer dat ik deze groep Britse jongens behandelde op dit blog. Discover Weekly #21, samen met Hey Geronimo en Jakob Danger was het artikel waarin ik je voor het eerst kennis liet maken met Airways, 21 maart 2016. Ruim een jaar later kreeg ik een e-mail van drummer Brian, of ik op mijn blog exclusief de eerste EP van Airways wilde reviewen. Zo gezegd, zo gedaan. ‘’Airways’ debuut schudt indie-land wakker’’ dateerde van juni 2017, het moment waarop ze op tour waren met Nothing But Thieves. En vanaf dat punt trappen we deze aflevering van Blik Terug af.

Want dat is eigenlijk ook het punt waar het voor Airways pas echt begon. Toen ik Airways op die bewuste dag in 2016 ontdekte luisterde ik naar nummer Ghost Town, de allereerste single van de groep. Ik was blij met mijn ontdekking en zag destijds wel iets moois in de ‘’spiksplinternieuwe’’ band. Het deed denken aan As Elephants Are, het Engelse bandje dat na hun mini-hitje Crown spoorloos van de kaart verdween om vervolgens zo goed als niets meer van zich te laten horen. Airways had me vrij direct te pakken met hun catchy klanken en Ghost Town stond geregeld op repeat in huize Spotlight. Onwetend dat het echte succes nog even op zich zal laten wachten voorzag ik al een interessante beweging in het land van de indie-bands ontstaan. De tijd kabbelt voort en Airways bracht nog twee nieuwe singles uit: One Foot en Reckless Tongue. Beiden zullen uiteindelijk verschijnen op Starting To Spin, die eerste EP van de band uit Peterborough. In mijn recensie over de eerste EP was ik enthousiast over Starting To Spin. Ik vertelde lovend over track Mate en vertelde hoe de veelzijdigheid in de titeltrack mij goed beviel. Al met al vond ik Starting To Spin een ontzettend fijn debuut en in de laatste zin vertelde ik en passant nog hoe ik de laatste zou zijn die verbaasd opkijkt wanneer Airways doorbreekt.

Tot zo ver de historie op De Spotlight. Samenvattend kun je gerust stellen dat ik Airways wel groot zag worden. Ik liet al even vallen dat de band op tour is gegaan met Nothing But Thieves en dat was niet zomaar een tour. Airways speelde de volledige Europese leg als het voorprogramma van NBT en deed grote zalen aan waaronder een uitverkochte AFAS Live in ons aller Nederland. Een prachttaak voor een jonge band als Airways die ze dan ook een hoop fans opleverde. Recentelijk keek ik ook op toen ik Airways’ eerste Nederlandse soloshow aangekondigd zag worden: 26 juli van dit jaar in de Sugarfactory in Amsterdam. ‘’Voor liefhebbers van VANT, Arctic Monkeys en Declan McKenna’’ aldus de website van het kleine podium. Een kleine week na deze aankondiging zal ik in alweer een volgende aankondiging hoe het concert al relatief snel uitverkocht was. Wow. Dat is best wel netjes, al zeg ik het zelf. Sugarfactory heeft uiteindelijk besloten het concert wegens grote belangstelling te verplaatsen naar de grote zaal. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf een tientje (LINK).

Damn. Blijkbaar heeft Airways binnen no-time een fikse schare fans gemaakt sinds ze het voorprogramma van Nothing But Thieves zijn geweest. Zo zie je maar weer dat die taak toch zeker niet de minste kan zijn, ik zie immers maar weinig voorprogramma’s hetzelfde doen als wat Airways nu gedaan heeft. Chapeau. Knap gedaan van de jonge Britten. Met weinig materiaal heeft Airways het weten te schoppen tot een (nu dan bijna) uitverkochte Sugarfactory en dat is best wel het opnoemen waard als dit pas je allereerste Nederlandse headlineshow wordt. Zou top zijn als Airways tegen die tijd wel wat meer materiaal heeft om te laten horen. Het meest recente wat van Airways is verschenen is de video van single Mate, de meest recente single van Starting To Spin.

Airways. De band die in 2016 zijn allereerste single uitbracht en nu al zeker niet meer een onbekende naam is in ons land. 2,1 miljoen plays op One Foot, 1,9 miljoen op Reckless Tongue en zo’n 160.000 luisteraars per maand: de cijfers op Spotify liegen er niet om. In de twee voorgaande artikelen op De Spotlight was ik louter positief over de band uit Peterborough en nu ik vandaag terugkijk op de korte maar nú al krachtige carrière van Airways kan ik niets anders dan dat in dit artikel ook zijn. Een succesverhaal is in de maak, er zullen nog veel mooie hoofdstukken aan het verhaal van Airways toegevoegd worden.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s