NF buitenproportioneel goed in de kleinste zaal waar hij ooit zal staan

NF
Melkweg Amsterdam
28 april 2018, 20:15

In het najaar van 2017 werd er een concert aangekondigd in de oude zaal van de Melkweg: Nate Feuerstein, beter bekend als NF. Of nou, destijds nog niet echt beter bekend als NF. Grote hits had hij op dat moment nog nét niet. Het concert in de Melkweg was binnen no-time uitverkocht en godzijdank was ik één van de uitverkorene met een ticket voor dit optreden. Een aantal weken later kende bijna heel Nederland de naam NF vanwege zijn megahit die de charts uit het niets veroverde: Let You Down. Internationaal was de faam officieel begonnen voor de 26-jarige NF en ik werd met de dag blijer dat ik mijn ticket voor die ene avond in april al in de pocket had.

Afbeeldingsresultaat voor nf
Nate Feuerstein is één van de meest geroemde rappers van het moment met zijn ijzersterke en loodzware raps. NF wordt geregeld omgedoopt tot de nieuwe Eminem.

Mijn NF-verhaal begint ergens in 2016 toen ik voor het eerst single Warm Up aan je voorstelde op dit blog. 31 oktober 2016 schitterde de Amerikaanse rapper in de vierde aflevering van Vers Gespot en sindsdien verschijnt NF bijna iedere week wel een keer in de playlists die ik beluister. Datzelfde jaar liet ik nog een Engelse Amerikaan kennis maken met NF die vervolgens volledig fan werd van de rapper en me een aantal maanden later vol trots een berichtje stuurde hoe gaat NF’s concert in Houston wel niet was. Zo’n anderhalf jaar na dato is het eindelijk mijn beurt om NF te zien. Een album verder en een gigantische hit later is NF flink gegroeid in populariteit, al was dat in zijn thuisland voorheen ook al geen issue.

Zoals je heb kunnen lezen in de Van A tot Z-aflevering met NF, verschenen aan het begin van deze maand, begint het succesverhaal voor NF al in 2015 vorm te krijgen wanneer hij zijn debuutalbum Mansion uitbrengt. De Amerikanen slikken het al snel als zoete koek en zodra Therapy Session verschijnt is er geen sprake meer van ophouden. De carrière van NF groeit als kool en met een aantal succesvolle singles op zak krijgen er dagelijks duizenden mensen voor het eerst te horen van NF. In Europa komt het pas echt van de grond zodra het derde album verschijnt; Perception komt uit in oktober vorig jaar en belandde in mijn eindlijst van 2017. Met zijn keiharde, vliegensvlugge en oprechte raps is er maar één man met wie NF vergeleken wordt: Eminem. Nate Feuerstein is de gedoodverfde opvolger van Marshall Mathers en dat wordt maar eens andermaal bewezen ten tijde van zijn überunieke concert in de Melkweg, gisteravond.

Ik strompel het Leidseplein af richting de Melkweg en zie een gigantische opstopping staan. Tussen de tourbussen in staat namelijk een rij voor Calum Scott in de Max, de Duitse zanger Alexander Marcus in de Rabozaal én is er een optreden in de naastgelegen Sugarfactory waar een lange rij voor staat. Pff. Ik weet dat de zaal voor NF al bijna een uur open is en moet mij dus eerst door deze knotsgekke dikke opeenstapeling van wachtenden zien te wurmen. Het werkt mij een beetje op de zenuwen aangezien ik al wat aan de late kant ben en ik vrees voor een flink volle zaal. Ik prop mijn jas en tasje in een kluisje en haast mij naar de zaal die inderdaad al zo goed al vol staat. Shit. Daar was ik al bang voor. Nu hou ik er niet zo van om mezelf alsnog naar voren te proppen en dus bestel ik een biertje en ga ik aan de zijkant van de zaal staan tussen een aantal opvallend lange mensen. Zal je net zien. Nu ben ik met mijn 1,86 eigenlijk nooit de kleinste in de zaal maar tussen de groep waar ik nu sta val ik toch enigszins in het niet.

Qua timing is het wel perfect. Ik heb mijn biertje op en vrijwel direct dimmen de lichten en begint het indrukwekkende concert. De Perception Tour van NF biedt vanzelfsprekend veel tracks vanaf album Perception en dus hoop ik dat we de avond beginnen met Intro III, de opener van het album. NF begint echter met Outcast, het tweede nummer op het album. Vrijwel direct kippenvel all over the place. Samen met zijn drummer en een toffe led-show op een scherm achter hem (wat ik overigens amper kan zien door mijn positie in de zaal) zet NF al bij het eerste refrein de volledige zaal op stelten. Iedereen springt direct de lucht in tijdens Outcast en ik ben enorm blij te horen dat er vandaag échte NF-fans aanwezig zijn en niet alleen maar gloryhunters die alleen maar komen om Let You Down te horen. Het publiek stemt mij vanavond dan ook vrolijk.

Vanaf de allereerste seconde bevind ik me in een soort roes. Er worden bijna alleen maar tracks van Perception opgevoerd en de sit-down bij All I Have van album Mansion vind ik geen probleem. Mijn emoties worden op de proef gesteld bij Therapy Session en hoewel How Could You Leave Us één van de meest intense rapnummers van de laatste decennia is ben ik blij dat deze niet opgevoerd wordt. Ik weet niet of ik het dan droog gehouden had. Maar goed, het kippenvel bevind zich eigenlijk constant wel op mijn armen. De set bevat voor mij louter hoogtepunten. Know, Lie, Destiny, Green Lights, 10 Feet Down; breek me de bek niet open. Ik weet op momenten niet wat ik meemaak en het concert verloopt precies zoals ik het gehoopt had. Het valt me op dat de zaal vanavond echt ieder nummer mee kan zingen. Ten tijde van Let You Down is er eigenlijk niemand die minder hard meezingt met de rest van de nummers.

Maar Let You Down blijft natuurlijk één van de absolute pluspunten van de set. Een nummer dat voor hetzelfde geld door een volle Amsterdam ArenA, sorry, Johan Cruijff Arena meegezongen kan worden maar dan opgevoerd in een piepkleine setting. Eigenlijk sta ik deze hele avond met het gevoel dat de volgende keer NF minstens in een zaal als AFAS Live zal zijn. De show van NF is buitenproportioneel goed en zal zo weerstaan in een uitverkochte zaal waar een mannetje of tienduizend in past. Aan het eind van toegift en nieuwste single No Name blijf ik nog eventjes plakken om te beseffen wat ik heb gezien. Na honderden en honderden concerten te hebben gezien kan ik toch wel met zekerheid zeggen dat de show van NF absoluut in de top 5 terecht komt. 2018 lijkt het jaar te zijn van de unieke shows. Na 5 Seconds Of Summer in dezelfde zaal is NF live een concert om in te lijsten. Eentje met een gouden randje.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s