Van A tot Z: het eens zo succesvolle Royal Teeth is ten dode opgeschreven

In de rubriek Van A tot Z gaan we het alfabet af, van de letter A tot en met de letter Z. Iedere week kom je álles te weten over een nieuwe band of artiest, deze week beginnend met de letter R van Royal Teeth.

Reis vandaag in Van A tot Z met mij mee terug naar 2012. In 2012 maakte ik voor het eerst kennis met de band van vandaag: Royal Teeth. EP Act Naturally werd in dat jaar gerereleased en single Wild werd naar voren geschoven om hét succes van de band te worden. FIFA 13 sprong direct hierop in en voor ik het door had luisterde ik (destijds nog) dagelijks naar wat al snel één van mijn favoriete liedjes zal worden. We gaan richting de staart van het alfabet en komen vandaag aan bij de R van Royal Teeth.

U leest het goed: wederom zijn de EA Sports FIFA-games de boosdoener. Om mijn vroegere verslaving even duidelijk te maken: vanaf FIFA Football 2004 bezat ik tot en met FIFA 15 bijna alle FIFA-games. In die lange tijd van voetbalspelletjes spelen heb ik tig toffe bands en artiesten gevonden en Royal Teeth voegde ik dan ook al snel toe aan mijn lange lijst met FIFA-ontdekkingen. Wild verscheen dus in 2012 op de redelijk anonieme debuut-EP Act Naturally, een EP die voorafgaand aan de release als popfolk-EP verwacht werd. Uiteindelijk werd het iets meer pop en iets minder folk. Op de EP staan naast Wild enkel nog Heartbeats, een cover van The Knife, als enigszins succesvolle single. Overige singles My Donna, For Keeps en Act Naturally blijven hangen in de anonimiteit.

Afbeeldingsresultaat voor royal teeth glow
Royal Teeth’s eerste langspeler dateert uit 2013.

Over naar 2013, een beter jaar voor Royal Teeth. Debuutalbum Glow verscheen en daarop al iets meer representatieve tracks dan op Act Naturally. Wild verschijnt ook op Glow en daarnaast zorgen singles Hold Me, We Can Glow en Vagabonds voor nieuwe bescheiden succesjes. Al met al is Glow een beter ontvangen album dan Act Naturally, maar toch kan de band rondom zangeres Nora Patterson nog weinig potten breken. De band uit Lafayette bracht een leuke eerste popplaat uit, maar ikzelf was ook nog niet volledig onder de indruk van het album. Zodra de nummers van het album op shuffle voorbijkwamen was het eigenlijk alleen track Wild die ik niet oversloeg. Er stonden simpelweg te veel nummers op die me veel te lief en veel te zachtaardig waren. Mais La, Pick up the Phone, Honey: op zijn tijd leuke liedjes maar de schattigheid van MisterWives is niets vergeleken bij dit materiaal van Royal Teeth. Het was het opnieuw net niet voor de band. Hoewel ze in 2012 nog op mochten treden op SXSW naast bands als The Kooks, Fitz And The Tantrums en het later succesvolle Walk The Moon wilde het nog niet echt vlotten.

foto van Royal Teeth.
Royal Teeth in 2016. [foto: Facebook]
Na 2013 is het lange tijd stil rondom de band. Nadat Wild nog wel in de nodige commercials is verschenen (ze moeten die acht miljoen plays toch ergens vandaan halen) hoor ik jarenlang niets van Royal Teeth. Een aantal speldenprikjes uit de carrière van Royal Teeth vertellen mij dat er in 2015 op een nieuw recordlabel getekend werd om hier een jaar later alweer van te verdwijnen. Wel verschijnt er in 2016 voor het eerst in jaren weer eens nieuw materiaal. Hoewel de band naar het schijnt bezig zou zijn geweest een kersvers album te maken en uit te brengen in 2016, bleef het in eerste instantie bij een aantal singles. Kids Conspire en Amateurs werden het eerste nieuwe werk van Royal Teeth in drie jaar tijd. Beide singles verschenen later dat jaar ook op eindelijk weer een nieuwe EP: Amateurs.

Het kwaad bleek allang geschiedt. Het meest beluisterde nummer van Amateurs heeft nog geen honderdduizend plays op Spotify en ook verscheen er slechts één videoclip: die voor Kids Conspire. De video verscheen in februari 2017 en haalde tot op de dag van vandaag een schrikbarend laag aantal van nog geen vijfduizend views op YouTube. Zeldzaam weinig voor een band die eens zo geroemd werd. Het lijkt allemaal onbegonnen werk voor Royal Teeth. Ik ben de band al enige tijd uit het oog verloren en het lijkt erop dat dat geen onverstandige keuze is geweest. Ooit stond Royal Teeth nog op mijn lijst om eens live te aanschouwen maar daar heb ik ze al lange tijd geleden van geschrapt.

Toch zal de band het niet zo snel opgeven. De band geeft op social media nog steeds geregeld een teken van leven en afgelopen weekend traden ze zelfs nog op tijdens het Jazzfest, ergens in New Orleans in Amerika. Of er ooit nog groot succes aan de horizon gloort voor Royal Teeth is de vraag. Wild was een successingle maar het heeft er alles van weg dat we hier met een klassieke one day fly te maken hebben. Of nou, one day fly. Dat valt ook wel weer mee. Zo vaak zal jij waarschijnlijk ook niet van Wild gehoord hebben. Vanaf heden kun je dat wel doen in de Van A tot Z-playlist op Spotify.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s