Van A tot Z: Sir Sly’s slimme seductie

In de rubriek Van A tot Z gaan we het alfabet af, van de letter A tot en met de letter Z. Iedere week kom je álles te weten over een nieuwe band of artiest, deze week beginnend met de letter S van Sir Sly.

Afbeeldingsresultaat voor sir sly band
Sir Sly. [foto via https://substreammagazine.com/2018/03/interview-sir-sly-channeling-pain-passion/%5D
Soms heb je van die bandjes die je bij je lurven grijpen al na de eerste keer dat je ze hoort, maar die je later een beetje uit het ook verliest en waarvan je vervolgens nooit meer iets luistert. Dat had ik bij de Amerikaanse indie-rockband Sir Sly, het bandje van Landon Jacobs, Jason Suwito en Hayden Coplen. Toen ik een jaar of wat geleden voor het eerst naar single You Haunt Me luisterde dacht ik dat ik goud in handen had. Pas een aantal jaar later bleek ik dat ook daadwerkelijk gehad te hebben, nadat ik ze allang vergeten was.

Beginnen bij het begin. You Haunt Me is afkomstig van het gelijknamige debuutalbum van de band uit 2014. Het was de eerste single afkomstig van dit album, een jaartje na de debuut-EP waarop Where I’m Going, Gold, Found You Out en Ghost verschenen. Precies dezelfde tracks kwamen ook terecht op You Haunt Me, iets waar ik geen uitgesproken fan van ben. Ik refereer telkens terug naar het debuutalbum van Coasts waar van de tien nummers er slechts eentje was die niet eerder als single was verschenen. Beetje saai; ’t is toch geen verzamelalbum van alles wat je tot nu toe hebt uitgebracht? Maar goed, ik kende nog steeds enkel en alleen You Haunt Me. Lange tijd bleef het hier ook bij, totdat ik besloot Sir Sly te nomineren om Band v/d Week te worden in mijn radioshow.

Destijds hield ik vakkundig de luistercijfers van een groepje bands en artiesten bij. Terwijl we onderhand een jaartje verder in de tijd zijn zag ik dat het plotseling best wel snel ging met Sir Sly. Een paar honderdduizend streams werden er een paar miljoen en een enkel hitje mondde uit tot een handjevol hits. In indieland, wel te verstaan. Als we de huidige cijfers van het debuutalbum erbij pakken liegt dat er ook zeker niet om: ruim elf miljoen voor Gold, meer dan negen miljoen voor Ghost en van de elf tracks op het album zijn er slechts twee met minder dan een miljoen streams. Een prima score voor een band als Sir Sly, die ik weliswaar geregeld op Pinguin Radio voorbij heb horen komen maar nog nooit op één van de grote stations.

Jaren vliegen voorbij als er in 2017 nieuw materiaal van Sir Sly verschijnt: Don’t You Worry, Honey. Het tweede album bevat één track minder dan het debuut. Vooraf verschenen singles: nul. Enkel het ruim zeven minuten durende Expectations zweeft nog als enige wapenfeit uit 2016 tussen de twee albums. De single werd plots uitgebracht en wordt ook wel Sir Sly’s meest ‘kwetsbare’ single genoemd. Als je zeven minuten en zeventien seconden wilt besteden aan een rustige, voortkabbelende, soms denkend aan een willekeurige electronica-producer klinkende track: be my guest. Kijk jij even de minstens zo aantrekkelijke clip, gaan wij door waar we gebleven zijn.

Afbeeldingsresultaat voor sir sly don't you worry honey
Sir Sly’s tweede album Don’t You Worry, Honey verscheen op 30 juni van het afgelopen jaar.

Als eerste track van het tweede album verschijnt High. Binnen korte tijd direct het grootste succes van de band. Wereldwijde aandacht, tweeëntwintigmiljoen plays op Spotify en Sir Sly heeft officieel naam gemaakt. Derde nummer op Don’t You Worry, Honey: &Run. Wederom wereldwijde aandacht (want in voetbalgame FIFA 18) en opnieuw laat Sir Sly zich van zijn beste kant zien. De gelijkenissen met Portugal. The Man worden gemaakt en het gaat er steeds beter uit zien voor de band uit LA. Los Angeles is eigenlijk ook de perfecte thuisbasis voor de band; LA staat immers vol met hippe, jonge inwoners en dat is precies wat Sir Sly doet. Hippe, jonge muziek maken voor hippe, jonge mensen.

 

Don’t You Worry, Honey deed zijn werk vooralsnog prima. Hitjes op zak in de vorm van High en &Run en de veelzijdigheid van de band wordt gekenmerkt dankzij tracks als Altar, Astronaut en laatste single Oh Mama, dat met zijn 5:33 het langste nummer van het album is. Sir Sly is een slimme band. You Haunt Me deed me het gevoel krijgen dat ik naar een ‘gewoon leuk’ indiebandje luisterde, opvolger Don’t You Worry, Honey geeft mij weer een volledig andere kijk op de band. Mij wordt onderhand duidelijk dat Sir Sly hier is om te blijven. Geen one day fly. Niet alleen maar vrolijke indiepop.

Sir Sly verkoopt grote zalen uit en staat op festivals om U tegen te zeggen. Dit jaar op o.a. Coachella en Lollapalooza, vorige zomer een drukbezochte tour door het eigen land. Het trio Sir Sly is als een stokroos die nu uitkomt; de voorpret is voorbij en het gaat nu pas écht beginnen. Sir Sly bewijst ook dat het zich verraderlijk in onze hersenen kan nestelen. Single High is misschien nog niet voor de volle 100% doorgebroken in ons land, maar reken maar dat je deze al eens gehoord hebt. Of het nu in een kledingwinkel was, op de alternatieve radiostations of ergens in een verdwaalde playlist: High heb je ongetwijfeld eerder gehoord. Goed nieuws: hij blijft je nog wel even achtervolgen. Trust me. Sowieso staat deze single samen met twee anderen vanaf nu in onze Van A tot Z-playlist op Spotify.

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s