Van A tot Z: Twin Shadow is niet meer weg te denken uit de Amerikaanse scene

In de rubriek Van A tot Z gaan we het alfabet af, van de letter A tot en met de letter Z. Iedere week kom je álles te weten over een nieuwe band of artiest, deze week beginnend met de letter T van Twin Shadow.

Terwijl ik in 2012 pas net drie jaar op de middelbare school vertoefde en nog volop bezig was mijn muzieksmaak te ontwikkelen was er één artiest die zich al stiekem tussen de songs van David Guetta, De Jeugd Van Tegenwoordig en alle overige kwaliteitsontdekkingen uit de FIFA-games in had gewurmd. Deze artiest bleek achteraf misschien wel van grote waarde te zijn geweest in mijn muzikale reis op zoek naar zo veel mogelijk toffe muziek. Wie deze eer op zich mag nemen? George Lewis Jr., geboren op 30 maart van het jaar 1983 in de Domincaanse Republiek, beter bekend onder artiestennaam Twin Shadow.

De eerste keer dat ik naar single Five Seconds luisterde kan ik me zeker niet meer herinneren. Wel weet ik dat de track van album Confess verraderlijk in mijn hoofd sloop en iedere keer dat ik ook maar een glimp van het intro opving spitsten mijn oren zich direct richting de muziek. Five Seconds bleef altijd langskomen in mijn playlists met favoriete liedjes van het moment en zodra ik mijn eigen verzamel-CD’tjes brandde stond Five Seconds op meer dan één exemplaar. Hoewel Twin Shadow’s track nooit echt mijn allerfavorietste liedje ooit is geweest is het wel duidelijk dat het nummer niet zomaar dertien in een dozijn was.

Dat is ook aan de cijfers af te lezen. Van Confess is er geen enkel nummer dat ook maar in de buurt komt van de dertien miljoen streams die de track van het tweede Twin Shadow-album heeft op Spotify. Five Seconds is duidelijk één van de favoriete nummers van het Twin Shadow-legioen. Lewis Jr. kwam in 2010 voor het eerst echt goed de muziekwereld binnen onder zijn artiestennaam na het uitbrengen van debuut Forget. Met een aantal ijzersterke tracks trok de Dominicaanse Amerikaan geregeld de aandacht binnen de eigen landsgrenzen en Lewis Jr., die al sinds 2000 muzikaal actief was als lid van de band Mad Man Films, leek als Twin Shadow goed door te kunnen gaan breken.

Afbeeldingsresultaat voor twin shadow confess
Confess (2012)

Met twee prima albums op zak ging het Twin Shadow vanaf 2012 aardig voor de wind. Forget eindigde inverschillende eindlijstjes, waaronder die van Pitchfork (#26) en Stereogum (#32) en Confess debuteerde op de 54e plek in de Billboard 200-lijst. Amerika leek op den duur niet meer om Twin Shadow heen te kunnen. In 2013 verscheen Old Love / New Love in de game Grand Theft Auto V en single To The Top werd twee jaar later in de trailer, soundtrack en laatste scene + credits van popfilm Paper Towns gebruikt. 2015 werd sowieso een goed jaar voor Twin Shadow. Beide singles verschenen op Eclipse, de derde langspeler, en opnieuw betekende dat veel positieve aandacht voor de Amerikaan.

Twin Shadow had na 2015 officieel naam gemaakt in Amerika. Niet per se door tientallen miljoenen streams en plays maar wel door zijn herkenbare geluid. Een duidelijke sound hangt aan de muziek van George Lewis Jr. en binnen een aantal jaar heeft hij zichzelf een belangrijke positie in de Amerikaanse alternatieve scene verschaft. Echter, 2015 kende ook een vervelend dieptepunt voor de band. In april van dat jaar liet Twin Shadow weten betrokken te zijn geraakt bij een busongeluk waarbij chauffeur John Crawford en drummer Andy Bauer zwaargewond naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. George Lewis Jr. moest een handoperatie ondergaan. Een aantal maanden later verscheen de Night Rally-mixtape gratis online, ook werd hierbij direct een tour aangekondigd. Een tour die iets werd aangepast aangezien drummer Andy Bauer vanwege zijn verwondingen nog lang niet alles soepel mee kon drummen.

Ondertussen zijn we een aantal jaar én een album verder. In april van dit jaar verscheen vierde album Caer met onder andere een samenwerking met de dames van HAIM. De succesvolle single Saturdays ligt net als veel ander materiaal van Twin Shadow goed in het gehoor en het is dan ook geen verrassing dat dit opnieuw succes betekent voor de Amerikaanse band. Al met al is Twin Shadow allang een bekende naam. Een naam waar je ongetwijfeld al eens van gehoord hebt, al zal de muziek misschien niet al te snel een belletje bij je doen rinkelen. Tijd om daar verandering in te brengen. Twin Shadow is als twintigste artiest te beluisteren in onze Van A tot Z-playlist op Spotify. Check it out!

Advertenties

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s