Predikant SAINt JHN geeft hemelse 100%-show in Bitterzoet

SAINt JHN
Bitterzoet Amsterdam
3 juni 2018, 20:10

Een week of wat geleden kreeg ik een appje van de anonieme hip-hopleverancier van De Spotlight of ik zondag 3 juni iets te doen had. In eerste instantie wel, maar ’s avonds had ik zeker tijd over. Of ik zin had om mee te gaan naar SAINt JHN, een voor mij nog onbekende hip-hopartiest uit de Verenigde Staten. Nadat ik het even kort beluisterd had en m’n agenda driedubbel gecontroleerd had wilde ik wel mee, benieuwd wat me te wachten staat. Vlak voor de bewuste avond kreeg ik opnieuw een appje van dezelfde anonieme hip-hopleverancier: dat hij het concert moest laten schieten. Voor wie zich mijn concert van Let’s Eat Grandma nog kan herinneren: ook hier werd ik vrij last minute meegevraagd en ook hier moest ik uiteindelijk alleen heen vanwege een afzegging van degene die mij gevraagd had mee te gaan. Aangezien dat concert alsnog hartstikke leuk bleek te zijn, besluit ik natuurlijk gewoon naar SAINt JHN te gaan, de rapper die ik 28 mei nog in de 81e Vers Gespot behandelde.

Manu Crook$ in Bitterzoet.

De zaal gaat open rond 19:30 uur en een kwartiertje later kom ik Bitterzoet binnengewandeld. Het is rustig. Kluisje 001 is nog vrij en eenmaal in de zaal staat er een handjevol bezoekers zich te vermaken met een biertje. Om 20:00 uur zal opwarmer Manu Crook$ beginnen maar vooralsnog lijkt er weinig animo te zijn voor de Australische rapper. De tijd verstrijkt als Manu Crook$ uiteindelijk om 20:10 begint met zijn show. Het is duidelijk nog even inkomen. Langzaam maar zeker wordt het steeds drukker in de zaal maar Manu Crook$ lijkt niet zijn stempel op de bezoekers te kunnen drukken. Halverwege zijn set laat hij een nummer tot twee maal toe stilleggen door zijn DJ om Bitterzoet eens streng aan te spreken. Of we wel even gaan springen en bewegen, anders is er tijdens SAINt JHN ook niets aan, aldus Manu. Nou, goed, schoorvoetend komt er wat beweging in het publiek maar Manu Crook$ lijkt niet direct tevreden te zijn. Een paar nummers verder bedankt hij het publiek, verlaat hij de zaal en is de vraag of Bitterzoet wel echt opgewarmd is.

Manu’s DJ draait nog even wat plaatjes aan elkaar en zodra de Australische DJ vertelt dat hij een verrassing voor ons Nederlanders in petto heeft, komen we van een koude kermis thuis zodra hij vol enthousiasme een track van Mula B of iets soortgelijks door de speakers knalt. Het publiek begint te morren: dit heeft niets weg met het gehalte Vince Staples dat men hier zou willen horen. Gelukkig duurt het niet lang voordat de DJ doorheeft dat dit misschien niet zo’n hele goede keuze is en gooit hij er even wat toekomstige klassiekers doorheen. Nadat hij een minuutje of twintig gedraaid heeft komen er twee schaars geklede dames het podium op. Ze blijken de DJ’s van SAINt JHN te zijn en nemen het over van Manu’s jock. Ook nu worden we nog even tien minuten warmgedraaid voordat het echte werk kan beginnen.

SAINt JHN in Bitterzoet.

Zodra de beste man het podium oploopt weet je dat er iets bijzonder staat te gebeuren. Een grote verschijning met opvallende outfit en aanwezige blik. SAINt JHN is een grote persoonlijkheid die zich plots een meter voor je bevindt. De set begint krachtig en al snel word mij duidelijk dat er een hoop mensen in de inmiddels volle zaal staan die de muziek van SAINt JHN al langer kennen dan dat ik het ken. De uit Brooklyn afkomstige MC van vanavond laat merken dat hij het op zijn eigen manier gaat doen. Voordat je het weet word je meegezogen in de SAINt JHN-show en geniet je met volle teugen van alles wat je nog nooit hebt meegemaakt. SAINt JHN kondigt zichzelf aan, neemt halverwege de show even de tijd om zijn DJ’s voor te stellen, en neemt na ieder nummer even een pauze om te praten met het publiek. De zelfverzekerde charmeur verleidt een dame, zichtbaar onder de indruk van SAINt JHN, en onder luid gelach en gejuich van het publiek gebeuren er zowaar dingen vooraan het podium waar ik maar niet verder op in moet gaan.

De meeste nummers van SAINt JHN eindigen vanavond a capella. De DJ’s draaien de laatste twintig seconden de muziek weg waarop SAINt JHN het in zijn eentje af mag maken. Soms een klein stukje, soms nog ruim een minuut achter elkaar. Hij weet niet van ophouden, maar het is opvallend als dat het magisch is. Het enige wat na een keer of tien wel wat vervelend wordt is de airhorn waarmee zijn twee dames aankondigen dat het nummer er nu écht op zit. De twee DJ’s gaan ook nog eventjes in de fout wanneer ze het verkeerde nummer instarten en verward naar SAINt JHN kijken wanneer ze niet begrijpen wat de bedoeling is. De ijzersterke en krachtige performance mondt geregeld uit tot een wijdverbreide moshpit waarin SAINt JHN ook vaak zelf in te vinden is. Hoogtepunten van de show zijn absolute knallers 3 Below, N***a Sh*t (Swoosh), die hij zelfs twee keer opvoert, Reflex, Roses en bijna ieder ander nummer van het in maart uitgekomen album Collection One. Het is briljant, van het naar R&B glijdende Selfish tot moshpit-classic in wording I Heard You Got Too Litt Last Night en porno-tracks Traci Lords en Brilliant Bitch. Het is een legendarische show waar SAINt JHN alles tot in de puntjes perfect uitvoert: zijn speeches, wat ‘ie als beoogde predikant als geen ander opvoert, zijn rustigere nummers en zijn absolute knallers en de manier waarop hij met het publiek omgaat. SAINt JHN eindigt zijn show zelfs op een manier waarop ik het nog nooit eerder heb meegemaakt. Samen met het publiek bedankt hij God live op het podium voor zijn show. Hoewel ikzelf niets met het geloof heb, is dit hét voorbeeld wat deze show zo formidabel maakt. SAINt JHN zegt de woorden, het publiek praat hem na, zoals al vaker gebeurd is wanneer men keihard ”AMEN!” moest roepen zodra SAINt JHN zijn eigen naam schreeuwde.

SAINt JHN’s show had werkelijk waar alles. Het was schoon als dat het vies was, het was feest als dat het serieus was. Een volledig complete show waarmee ik de anonieme hip-hopleverancier dan ook wel eventjes jaloers mee heb gemaakt op mijn weg naar huis toe. Een week na dato kijk ik voor het eerst eens goed terug op dit concert en ook nu besef ik me weer dat dit opnieuw een hele unieke show is geweest. Ik word verwend dit jaar.

Voor meer opkomende rap/hip-hop luister je naar onze nieuwste playlist; Upcoming: Rap/Hip-Hop!

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s