Afscheid van de zomer: via een donker meesterwerk naar een zuur dieptepunt

Na een rustige maand op De Spotlight is het in september weer tijd om de draad op te pakken. U mag zich weer opmaken voor nieuwe afleveringen van Vers Gespot, een aantal toffe Trilogie en nog veel meer interessants. Om deze maand een fijne kickstart te geven hebben we deze zaterdag weer een terugblik naar wat u allemaal gemist heeft in augustus. Oftewel: een nieuwe editie van Plaat van de Maand. Wie wordt de opvolger van XXXTentacion, Tom Misch, morgxn, Cosmo’s Midnight en Tom Grennan?

Afgelopen week heb ik vijf albums beluisterd. Deze albums uit augustus stonden deze week op mijn lijstje, in chronologische volgorde:

Afbeeldingsresultaat voor slaves acts of fear and loveSLAVES – ACTS OF FEAR AND LOVE

Slaves is terug! Het punkrock-duo bestaande uit Isaac Holman en Laurie Vincent heeft na bijna twee hele jaren wachten weer eens een nieuw album op de markt gebracht. Een maand of wat geleden lieten ze met de eerste nieuwe singles voor het eerst sinds 2016 weer van zich horen en met Acts Of Fear And Love komt er dus een einde aan een stille periode rondom het altijd vrolijke en hilarische duo (echt, volg deze mannen op social media). Een kort album is ’t wel. Met slechts 9 nummers die bij elkaar 29 minuten duren heeft Slaves weer een aantal snelle tracks voor ons in petto. Daddy is met een lengte van 1:50 het kortste nummer, maar ook Cut And Run en The Lives They Wish They Had duren niet langer dan 3 minuten. Niet vergeten dat we dan al op een derde van het album zijn. Wel geinig dat ze dan afsluiten met een track die juist langer dan 5 minuten duurt. Daarmee is titeltrack Acts Of Fear And Love het enige, en dus ook langste nummer in het gehele Slaves-oeuvre. Het album trapt lekker Slaves-isch af met rauwe gitaren en de welbekende basic drumkit. De heren gaan aan het einde van The Lives They Wish They Had nog eens lekker te keer en nadat Isaac Holman drie keer keihard SLAVES in je oor heeft geschreeuwd ben je officieel klaargestoomd voor de rest van het album. Net als op debuutalbum Are You Satisfied? is het kortste nummer ook meteen het rustigste nummer. Daddy, wat ongetwijfeld over papa Laurie gaat (anderhalf jaar geleden werd zoontje Bart geboren, staat meteen op de albumcover), is dat ene rustpunt in het album wat je net even nodig hebt en is daardoor een heerlijk breekpunt om powertracks als Bugs en Artificial Intelligence uit elkaar te houden. Het is tof om Slaves weer op zijn best te horen. Het derde album valt niet tegen en het duo lijkt weinig ingeleverd te hebben ten opzichte van het eerdere werk. Acts Of Fear And Love is zeker wel een reden om de band weer eens live te zien. Hey, wacht. Kan dat niet binnenkort?

Afbeeldingsresultaat voor lovelytheband finding it hard to smileLOVELYTHEBAND – FINDING IT HARD TO SMILE

Momenteel één van de grootste opkomende bandjes uit Amerika is zonder twijfel het hoofdletterloze (waarom doen ze dat toch steeds?!) lovelytheband. Momenteel is de oud-Vers Gespotband uit Californië nog vooral bekend in Amerika (single broken heeft al bijna 30 miljoen plays) maar het duurt niet lang voordat ook wij in ons koude kikkerlandje kennis hebben genomen van de poprockers à la Hippo Campus en Grouplove. Augustus 2018 zal voor het trio muzikanten een maand zijn om nooit meer te vergeten: debuutalbum finding it hard to smile (uiteraard ook zonder hoofdletters) komt uit! Hoera. Wat een feest. Nou, op zich best wel, ja. Want na de intro/titeltrack volgen 14 toffe, catchy poprockliedjes. En een interlude. Doet een beetje denken aan de elektroversie van het mede-hoofdletterloze flor, maar dan ligt hier het hitgehalte nog een tikkie hoger. Ik ben zelf niet zo zeer van de lyrics – ik luister meestal naar het volledige pakket – maar ik kan wel raden waar tracks als pity party, coachella en these are my friends over gaan. Laatsgenoemde, overigens, is de nieuwste single van lovelytheband en dat is te begrijpen. Na 53 minuten luisterplezier blijft vooral het zesde nummer van het album in mijn hoofd zitten. Naast hit broken (30 miljoen plays, had ik dat al gezegd?) staan er misschien iets te veel anonieme tracks op het album maar dat zal de toekomstige fans van de band worst wezen. Ieder nummer op het album gaat momenteel als een tierelier en dus is het niet onwaarschijnlijk dat de Amerikanen binnenkort ook onze hitlijsten gaan veroveren. Om dat nog een beetje extra te beïnvloeden speelt de band in het voorprogramma van 5 Seconds of Summer tijdens hun gehele Europese tour. Garantie tot fangirls, kan ik je verzekeren. Duik maar eens in wat oude voorprogramma’s van 5SOS. Hey Violet en DON BROCO, bijvoorbeeld. Do I need to say more? Oh ja, dat 5SOS zelf ooit het voorprogramma was van 1D. U snapt: lovelytheband gaat uit zijn voegen barsten. En dat verdienen ze ook wel met zo’n leuk debuutalbum.

Afbeeldingsresultaat voor bad sounds get betterBAD SOUNDS – GET BETTER

Toen ik Bad Sounds in oktober 2017 voor het eerst behandelde op mijn blog, noemde ik single Living Alone gekscherend ‘’één van de leukste Vers Gespot-liedjes van de laatste tijd’’ en daar ben ik bijna een jaar later nog steeds niet op teruggekomen. Destijds veroverde het duo Bad Sounds mij met een lekker basslijntje en een heerlijk catchy poptrack, deze week hebben ze dat gedaan met een debuutalbum. Get Better is de eerste langspeler van het duo uit Bath en begint meteen goed met Wages, de track die al enorm populair is geworden dankzij voetbalgame FIFA 18 waar de track een prominente rol heeft in de soundtrack. Vrijwel direct zit de sfeer er goed in en kan ik niet wachten op de rest van het album wat, voor mij althans, bomvol nieuw werk staat. Avalanche verscheen weliswaar al op de PHRESSSH-EP maar heb ik nog nooit beluisterd. Living Alone, mijn superfav, staat niet op Get Better maar dat vind ik niet zo erg. Die ken ik tóch al. Het supercatchy derde nummer van het album (ik heb openingtheme Get Better Theme even overgeslagen) laat me meteen zin krijgen in het concert van het duo (plus band), de 25e van september in Cinetol. Eigenlijk staat Get Better vol met bangers, niet gek dat het 7e nummer dan ook zo heet. Banger zit geklemd tussen de enige featuring van het album (Milk It met Ardyn) en Eat Right, het Get Better Theme, pt. 2. De 13 tracks op het album slik ik als zoete koek en de funky tunes luisteren heerlijk weg onder werktijd. Op Get Better staan voor de gerenommeerde Bad Sounds-fan (benieuwd hoeveel mensen zich hier aangesproken voelen) een aantal bekende tracks. Couldn’t Give It Away, Evil Powers en Honestly verschenen eerder al als losse tracks maar naast deze uiteraard prima singles staat er nog genoeg ander materiaal op om van te smullen. Het rustige Thomas Is A Killer weegt niet op tegen uptempo afsluiter No Luck maar beiden passen feilloos op dit afwisselende, dansbare debuutalbum van Bad Sounds. Een ruime voldoende en nogmaals een absolute tip, want naast dat ze mij betoverden met Living Alone in 2017 hebben ze dat dit jaar zeker weten ook gedaan met Get Better. Misschien wel eentje voor in de eindlijstjes.

Afbeeldingsresultaat voor foxing nearer my godFOXING – NEARER MY GOD

Het album waar ik deze week het meest benieuwd naar ben is toch wel het album van Foxing. Foxing is een redelijk onbekende band die ik jáááren geleden op enorm toevallige wijze eens tegen het lijf ben gelopen (lees hier hoe ik Foxing leerde kennen) en sindsdien langzaam maar zeker ben gaan waarderen. Het begon in 2014 met debuutalbum The Albatross waarvan The Medic tot mijn grote verbazing echt een bekende track is geworden, en nu, vier jaar later, wordt het hoofdstuk vervolgd met een nieuw album. Nearer My God, het derde album van de emo/mathrockers uit St. Louis, Missouri, is een donker vervolg op de alternatieve indie-albums The Albatross (2014) en Dealer (2015). Nadat het een korte poos stil was rondom Foxing hebben ze dus de draad weer opgepakt en dat vind ik een uitstekende keuze. Terwijl ik Nearer My God luister ben ik aan het werk en dus gaat de tijd soms sneller dan ik door heb. Zo ben ik in no-time door de eerste 4 nummers heen en verbaas ik me wanneer de teller al op #5 staat. De eerste tracks, Grand Paradise, Slapstick, Lich Prince en Gameshark zijn stuk voor stuk uitmuntende songs en na 20 minuten in Nearer My God ben ik al volledig opgeslokt door het overweldigende album. Zelfs Five Cups, met 9 minuten en 8 seconden uiteraard het langste nummer op het album, is een zeldzaam fijn muziekstuk en kan ik uitstekend handelen. Het album gaat soepeltjes verder met Heartbeats, Trapped in Dillard’s, Bastardizer, Crown Candy, Won’t Drown en Lambert voordat ik aan het einde ben gekomen van een ontdekkingsreis van bijna een uur. Wat mij het meest kan bekoren op Nearer My God: ieder nummer klinkt anders in mijn oren. Uiteraard zit hetzelfde Foxing-sausje wel bovenop de 12 tracks gekwakt, maar zodra ik een razendsnel uur verder ben merk ik pas echt dat dit album er doorheen is gevlogen. Een origineel meesterwerk van een ontzettend getalenteerde band. Foxing’s derde album moet je horen. En als je dan toch bezig bent: pak die andere twee er ook even bij. Daar ga je geen spijt van krijgen, dat kan ik je nu vast beloven.

Afbeeldingsresultaat voor the lemon twigs go to school spotifyTHE LEMON TWIGS – GO TO SCHOOL

Lastig. Ik blijf het gewoon lastig vinden. The Lemon Twigs is de band van de broertjes Brian en Michael D’Addario, opgericht in 2014 en de absolute 70’s band van de 10’s. Opvallend, want de gebroeders zijn ongeveer net zo oud als dat ik ben. The Lemon Twigs liet in 2016 voor het eerst van zich spreken met debuutalbum Do Hollywood en een aantal leuke singles zoals bijvoorbeeld I Wanna Prove To You, These Words en As Long As We’re Together. Toch, het blijft een ingewikkeld bandje. Tweede album Go To School verscheen de 24e van afgelopen maand en gaat je niet in de koude kleren zitten, kan ik vast verklappen. Eerder deze zomer zag ik de band op het hoofdpodium van Pop Haldern spelen en dat deden ze vrij aardig, alleen is er dat éne dingetje waar ik me soms aan stoor. Het is zo rommelig. Zo lastig, zo moeilijk. Wel goed, maar net even te ongecontroleerd om het lekker soepel te laten verlopen. Part of the act, dat weet ik, maar dat is wel weer net hetgeen dat me tegenhoudt om The Lemon Twigs nogmaals live te aanschouwen. Dat ik een aantal tracks van Go To School al live heb gehoord zorgt dus voor wat herkenning bij het luisteren naar het nieuwe album. Ondanks dit kom ik er maar niet lekker in. Het is leuk voor een half uurtje, maar daarna ben ik er wel klaar mee. Enige probleem is dat Go To School 56 minuten duurt. Da’s dus bijna twee keer een half uur. Dat besef ik me maar al te goed als ik halverwege check hoe lang ik nog moet. Slik. Dat duurt nog best wel lang. Nou, goed, eenmaal de 56 minuten uitgezeten kan ik concluderen dat ik naar wat leuke liedjes heb geluisterd, maar als je me een dag later vraagt welke liedjes ik ook alweer zo leuk vond moet ik je een antwoord schuldig blijven. Go To School zal dit jaar niet in mijn eindlijstjes terecht komen en ik vraag me af of ik dit jaar überhaupt nog naar het tweede album van The Lemon Twigs zal omkijken. Ik hou het wel bij de eerder verschenen singles, denk ik. Ook goed.

Na een maandje vakantie ben ik maar al te blij dat ik de draad weer kan oppakken met vijf goede album. De ene uiteraard beter dan de ander, zo vond ik The Lemon Twigs gewoon niet zo en was ik juist wel te spreken over de comeback van Slaves, maar na een weekje aandachtig geluisterd te hebben naar vijf nieuwe album mag ik toch wel concluderen dat ze allemaal het luisteren waard zijn. Bad Sounds’ debuut liet mij dansen en redelijk impulsief een concertkaartje kopen, lovelytheband laat horen dat we ze de komende jaren nog niet gaan vergeten maar het album dat het meeste indruk op mij achterliet was toch wel het, in mijn oren, fenomenale derde album van Foxing. Nearer My God voldeed aan alle verwachtingen die ik niet had. Een prachtig album van een steengoede band die men móet horen. Tijd om een vinyl’tje te scoren en hem op repeat te zetten. 

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s