Resumé! De Spotlight’s concerten en festivals van de zomer (en een beetje daarna)

Deze maanden is het nogal stil rondom De Spotlight. Rubrieken verschijnen niet of nauwelijks, en ook concertverslagen komen niet online. Dit alles eigenlijk voornamelijk omdat ik het schrijven zelf, wat De Spotlight betreft, op een laag pitje heb gezet. De motivatie is enigszins verdwenen, maar zo af en toe pers ik nog wat tekst uit mijn vingertoppen. Zo ook vandaag. Ik heb de afgelopen tijd heel wat concerten bezocht, waaronder voor mijn Podiumtour, en wil je toch even updaten over het 1 en ander.

Naast de festivals van dit jaar (Down The Rabbit Hole, Haldern Pop Festival en Lowlands als afsluiter) ben ik alweer zo’n 1,5 maand in de podia te vinden. Eerst even kort over die festivals. Ik ga je niet uitgebreid mee terugnemen naar mijn experience, maar kan je wel simpelweg laten weten dat ze allen zeer geslaagd waren. Toffe acts gezien, waaronder een aantal échte hoogtepunten. Muzikaal gezien was mijn DTRH geslaagd door optredens van o.a. Dave Budha, YUNGBLUD (once again), TITIA, The Black Madonna en Nick Cave & The Bad Seeds. Wat Haldern betreft genoot ik vooral van Adam French, De Staat, Lewsberg en Sleaford Mods. Lowlands 2018 werd gewonnen door BROCKHAMPTON, op de voet gevolgd door $uicideboy$, Chase Atlantic, Metrik en Louis The Child. De sfeer was natuurlijk ook helemaal prima.

Cosmo’s Midnight + onzekere guy
Goed. Tot zo ver de festivals. Die Podiumtour, dus. Daar heb ik ook nog een appeltje mee te schillen. Nu het najaar is begonnen (sort of) ben ik alweer flink op pad geweest. Ik begon dit najaar in de Sugarfactory, waar ik natuurlijk al eens eerder geweest ben, bij Cosmo’s Midnight, met in het voorprogramma de Amsterdamse onzekere guy. Een prima avond om de zomer mee af te sluiten, en bovendien heel speciaal. Verwacht maar niet dat je Cosmo’s Midnight ooit nog in de kleine zaal van de Sugarfactory te zien krijgt.

Sofi Tukker + LP Giobbi & Kah-Lo
Mijn concertreis werd een weekje later vervolgd in de grote zaal van de Melkweg, waar Sofi Tukker op de bühne stond (uiteraard ook al eerder gezien dit jaar). Met support van vaste tour-DJ LP Giobbi en de Britse Kah-Lo, die ik na 5 nummers ‘’wie is dit ook alweer’’ eindelijk herkende, dansten de voeten weer vrolijk in het rond. Sofi Tukker speelde op Lowlands nog in een uitpuilende India, niet verrassend dus dat het deze avond ook lekker druk was.

Gryffin in de Melkweg en Bad Sounds in Cinetol
Nadat ik tussendoor nog even snel naar Gryffin in de Upstairs van de Melkweg was geweest, reisde ik eindelijk weer eens naar een nieuwe zaal: Cinetol. Van naam uiteraard wel bekend, maar nog nooit eerder geweest. Het podium programmeert in samenwerking met Paradiso en vanavond staan de Britse heren van Bad Sounds (ex-Vers Gespot) op het programma. Bad Sounds speelde meer dan prima in de 3-kwart gevulde zaal. Ik stond vanzelfsprekend strak tegen het podium aan en had dus niet echt door wat er achter mij gebeurde, maar ik ga er vanuit dat menig bezoeker mijn danspasjes volgde. Hele leuke tent en een hele leuke band. Zeer positieve ervaring met Cinetol. Daar kom ik wel eens terug.

Tiny Moving Parts + support in dB’s oefenstudio’s
Eenzelfde positieve ervaring kwam er een paar dagen later, op bezoek bij het voor mij nog totaal onbekende dB’s oefenstudio’s in Utrecht, naast station Zuilen. Nog nooit van gehoord, maar wel een leuk programma: emo-rockers Tiny Moving Parts met support van Britse poppunkers Happy Accidents (ex-Vers Gespot) en het lokale Rogue Minor. Of ik had verwacht dat bij de 1e klanken van Applause direct een heftige moshpit zou ontstaan? Nee. Maar leuk is ’t wel. Nu heb ik mezelf er dit keer niet in gewaagd, maar het geeft aan dat de sfeer er erg goed in zat. Leuke mensen! Lees: toppubliek. Enkel mensen van mijn leeftijd, allemaal enorm relaxed en ‘hier voor de muziek’. De zaal zelf was een ontzettend leuke verrassing en aan het eind van de avond baal ik ervan dat ik hier nooit eerder ben geweest. Utrecht stelt nooit teleur. Een hele dikke voldoende voor dB’s oefenstudio’s.

The Chemical Brothers in AFAS Live
Van het pittoreske zaaltje in Utrecht, stond ik een aantal dagen later alweer in de BijlmerBierBak, vroeger bekend als Heineken Music Hall en ondertussen al een paar jaar als AFAS Live. Last-minute sta ik bij The Chemical Brothers, zonder verwachtingen. We besluiten achteraan te staan en poeh, was me dat een goede keuze. Niet vanwege het geluid, maar puur vanwege de impressieve visuals van het Franse duo. Overwhelming. Dat was het. Een keiharde set van 2 uur, bijgestaan door de meest trippy en toffe visuele beelden waar je geen drugs voor nodig hebt om in extase te raken. Wauw. Een totaal onverwachte avond, met enkel hoogtepunten. Nooit verwacht dat ik zo’n toffe avond zou hebben bij The Chemical Brothers, al waren we wel by far de jongste bezoekers.

Sadellite Stories
Sluiten we deze korte resumé af met een treurig bericht. Satellite Stories, al jaren 1 van mijn favoriete indie-bands, stopt. Ze zijn bezig met hun farewell-tour en kwamen deze maand nog 1 keer naar Nederland. Vrijdag 12 oktober in De Helling, Utrecht, en een dag later in de Sugarfactory in Amsterdam. Zoals ik eerder heb gezegd: Utrecht stelt nooit teleur. Het laat zich dan ook raden waar ik naartoe ben gegaan. De Finse band speelt een lange set. Zo’n 1,5 uur kijk ik voor het laatst naar Esa, Jyri, Marko en Olli-Pekka. Het is de 4e keer dat ik Satellite Stories live zie, maar vervelen zal het nooit. De grootste hits komen nog 1 keer voorbij, wat nieuw werk van laatste album Cut Out The Lights en na Kids Aren’t Safe In The Metro, hun enige échte hit in Nederland, is het klaar. Nooit meer Satellite Stories. Snik. Gelukkig hebben we in voorprogramma LCMDF, 2 Finse zusjes, alvast de volgende favoriete Finse act klaarstaan.

Mijn Podiumtour vervolgt zich vanavond, rond de klok van 20:30 uur, in de Maassilo te Rotterdam. Op het program: De Likt. Al een jaar of wat ben ik van mening dat je De Likt minstens 1 keer in Rotterdam gezien moet hebben. Ik heb er enorm veel zin in en kan niet wachten om eindelijk de échte De Likt-experience mee te maken. Show me what you got!

Laat weten wat je van dit artikel vindt:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s